Wiegelied Eiland

Een EP met zes Nederlandstalige wiegeliedjes, gebaseerd op bekende en minder bekende Engelstalige lullabies, dat is waar het afgelopen jaar hard aan is gewerkt. De titelsong Wiegelied Eiland, vertaling van Hushabye Mountain door Jaap Meurs, is hier te beluisteren.

Het idee is ontstaan naar aanleiding van een nummer op de Jazz CD “Here’s To Life”, die Carla in de herfst van 2017 in New York heeft opgenomen en waarover meer informatie verderop op deze site staat.
Het desbetreffende nummer, ‘Hushabye Mountain’, komt uit de musical ‘Chitty, Chitty Bang Bang’ en wordt daarin gezongen door Dick van Dyke.
Op haar New York CD staat zowel een Engelse als een Nederlandse versie.

Omdat het nummer bij iedereen heel enthousiast werd ontvangen en omdat zij oma is van vier lieve kleinkinderen, ontstond het plan om een album met Nederlandstalige wiegeliedjes te maken. Daarvoor is zij op zoek gegaan naar nog meer Engelstalige lullabies, met als gevolg dat er na een paar maanden twaalf nieuwe, ook door Jaap Meurs vertaalde, wiegeliedjes ‘op de plank lagen’.
Waaronder een aantal bekenden zoals: ‘Baby Mine’ uit Dumbo en het prachtige nummer ’Somewhere over the Rainbow’. Voor ‘Goodnight my Angel’, van Billie Joel, werd zij getipt door haar zoon.
Zijzelf vindt álle nummers mooi, hoewel Baby Mine wel een heel bijzondere betekenis voor haar heeft, omdat zij dat vroeger ook al voor haar eigen kinderen zong.

Wat de teksten betreft, is het voor haar ook heel belangrijk dat de slaapliedjes niet alleen voor kinderen en kleinkinderen zijn, maar ook voor hun ouders, grootouders en verzorgers.
En niet alleen om samen naar te luisteren, maar ook om over te kunnen praten.
Daarom vonden Jaap en zij het een goed idee om woorden als tabee, olmen en dagster te gebruiken. Woorden die zeker bij de iets oudere kinderen vragen op kunnen roepen, die dan weer door ouders en grootouders beantwoord kunnen worden.

Zij spreekt hierbij uit eigen ervaring, aangezien zij al een paar mooie gesprekken met haar oudste zesjarige kleindochter heeft gehad en die nu al een dierbare herinnering voor haar zijn.


Ontstaan

Maar hoe komt zo’n productie tot stand? Carla had daar werkelijk geen idee van.
Via haar broer kent zij pianist en mede-muziekliefhebber, Marcel Cools, aan wie zij haar idee heeft voorgelegd.
Hij was gelijk enthousiast en heeft haar vervolgens in contact gebracht met zijn vriend en muzikale duizendpoot, Danny Overweg.
De eerste kennismaking met Danny was voor haar best spannend, omdat ze er geen idee van had hoe alles in zijn werk zou gaan. Maar het klikte gelijk tussen Danny en haar en hij wilde graag met het maken van de arrangementen aan de slag gaan.
De arrangementen zijn stuk voor stuk muzikale kunstwerkjes geworden, met ieder een eigen sfeer en keuze van instrumenten en daardoor is het een zeer gevarieerde verzameling geworden.
En hoewel er door Jaap Meurs naast ‘Wiegelied Eiland’, nog 11 nummers zijn vertaald, is er al gaande het proces besloten om eerst een EP met zes nummers uit te gaan brengen.

In een aantal nummers worden door Danny, zoals een muzikale duizendpoot betaamt, een grote verscheidenheid aan instrumenten bespeeld. Marcel heeft de prachtige piano- en Fender Rhodes partijen voor zijn rekening genomen. En Carla is bijzonder blij dat Jan Menu, op baritonsaxofoon en Gert Wantenaar, op accordeon en mondharmonica, ook hun medewerking aan het project hebben willen geven!
Vervolgens zijn begin februari in de ‘Bullet sound Studio’s’ in Nederhorst den Berg en onder leiding van Han Nuijten, de opnames gemaakt. De master is door Peter Brussee van ‘Q Point’ in Hilversum gemaakt.

Carla hoopt dat iedereen, van jong tot oud, veel luisterplezier zal gaan beleven en dat zij in haar missie, om kinderen en kleinkinderen in slaap te zingen, geslaagd is. Zijzelf heeft enorm van het proces genoten en hopelijk kan de EP te zijner tijd uitgebreid worden met de rest van de wiegeliedjes, die nu nog ‘op de plank liggen’.

De illustratie op de cover is ontworpen door Carla’s oudste dochter. Dus al met al, van songkeuze tot eindproductie is er ook sprake van een bijzondere familiesamenwerking.

Op Wiegelied Eiland staan de volgende nummers, welke ook te beluisteren zijn op Spotify, Deezer, Tidal en diverse andere streaming platforms.

Welt’rusten Lieverd
Origineel: Lullabye (Goodnight My Angel), Billy Joel
Klaas Vaak
Origineel: Sandman, Kirsty McGee
Kindje Lief
Origineel: Baby Mine, Frank Churchill/Ned Washington
SlaapSluimerPlein
Origineel: Hushabye Street, Tanya Goodman ea.
Boven de Wolken
Origineel: Somewhere over the Rainbow , Harold Arlen/Yip Harburg
Wiegelied Eiland
Origineel: Hushabye Mountain, Robert and Richard Sherman

Bestellen kan op de contactpagina voor €12,50. Dit is inclusief een downloadkaart om de nummers te importeren op een desktop of mobile devices en exclusief verzendkosten van €2,50.

De omslagfoto en de foto’s in de studio zijn gemaakt door Joep Siermann.